Ostatnia aktualizacja: 2025-02-25 22:14
BM-NODE v.2 to kolejna odsłona noda modularnego z dodanymi nowymi opcjami oraz poprawkami
względem wersji BM-NODE v.1 >>> viewtopic.php?t=16
Cechy BM-NODE v.2:
=============================
- Główne zmiany wersji 2 wzgledem wersji 1, to trzy niezależne gniazda umożliwiające podłączenie modułu mikrokontrolera
o różnym rozkładzie pinów (przykłady na zdjęciu poniżej):
- moduł ESP32 38PIN szeroki,
- moduł ESP32 38PIN wąski,
- moduł ESP32 30PIN szeroki,
- moduł nRF52840 przez adapter do gniazda ESP32 38PIN szeroki.
- Płyta główna umożliwia konfigurację wyświetlaczy o zamienionych pinach zasilania GND/VCC <=> VCC/GND.
Przewidziano miejsce dla wyświetlacza OLED 9.96" lub 1.3"
- Obsługa modułów radiowych SMD E22: 433MHz(EU), 868MHz(EU), 915MHz(US) dla mocy TX 168mW(22S), 1W(30S), 2W(33S)
- Pełna obsługa telemetrii, pomiar: napięcia, prądu, temperatury, wilgotności oraz ciśnienia
- Możliwość zasilania noda za pomocą USB lub przez zacisk kablowy
- Możliwość konfiguracji znaku (+/-) prądu pobieranego przez noda, co umożliwia prostą identyfikację wykorzystania prądu z panelu solarnego
- wyprowadzone piny 3V3, GND, I2C (SCL, SDA), serial (RX, TX) - np. dla GPS
- hardware noda zgodne z oficjalnymi wersjami firmware DIY dla mikrokontrolerów ESP32 oraz nRF52840
- restarter na płycie, oparty o moduł Arduino Pro Mini (ATMEGA328P)
- rozmiar płyty głównej: 80x100mm
Wszystkie opisy oraz instrukcje montażu, dostępne na tym forum są identyczne dla wersji 1 i 2, chyba ze w tekście jest zaznaczone inaczej.
Jeśli pojawi się jakaś nieścisłość lub niejasność, proszę pytać w odpowiednim wątku używając przycisku "Odpowiedz"
Link do oferty Allegro:
=======================================
BM-NODE v.2 >>> https://allegrolokalnie.pl/oferta/mesht ... ode-diy-v2
Tylko PCB konwerter SMD2DIL v.2 (obsługujący 22S/30S/33S) >>> https://allegrolokalnie.pl/oferta/mesht ... werter-e22
Konwerter/adapter NRF2ESP >>> https://allegrolokalnie.pl/oferta/mesht ... o-nrf52840
Ważniejsze linki do zasobów, które uzupełniają informacje z powyższego artykułu:
Nod modularny BM-NODE DIY v.1 >>> viewtopic.php?t=16
Adapter/konwerter nRF52840 na ESP32 >>> viewtopic.php?t=39
Liczenie bilansu energetycznego noda >>> viewtopic.php?t=27
Kalkulator wielkości panelu solarnego i pojemności akumulatora >>> viewtopic.php?t=29
NOD modularny BM-NODE DIY v.2 - wersja rozszerzona
Re: NOD modularny BM-NODE DIY v.2 - wersja rozszerzona
Cześć,
Jestem już szczęśliwym posiadaczem płytki BM-Node V2. Bardzo fajna płytka. Niemniej jednak chciałbym trochę zminiaturyzować docelowy projekt. Ba! Nawet planuję go rozczłonkować na elementy pracujące w budynku i poza budynkiem. Czy znajdę gdzieś pinouts płytki czy pozostaje mi żmudne liczenie pinów i klejenie połączeń na własnej płytce?
Wybaczcie poziom pytania ale może używam złych promptów w google żeby znaleźć.
Pozdrawiam,
Sławek sq6kw
Jestem już szczęśliwym posiadaczem płytki BM-Node V2. Bardzo fajna płytka. Niemniej jednak chciałbym trochę zminiaturyzować docelowy projekt. Ba! Nawet planuję go rozczłonkować na elementy pracujące w budynku i poza budynkiem. Czy znajdę gdzieś pinouts płytki czy pozostaje mi żmudne liczenie pinów i klejenie połączeń na własnej płytce?
Pozdrawiam,
Sławek sq6kw
Re: NOD modularny BM-NODE DIY v.2 - wersja rozszerzona
Najlepiej rozpisane piny znajdziesz w projekcie Hydra dostępnym na githubie.Sq6kw pisze: ↑śr kwie 23, 2025 9:19 pm Cześć,
Pozdrawiam,
Sławek sq6kw