Znalezienie w warunkach miejskich, odcinka pomiarowego ~200m, w takim miejscu, aby nie było przeszkód i spacerowicze nie wprowadzali ewentualnych zakłóceń, wbrew pozorom, nie jest proste. Na szczęście poszukiwania zakończyły się sukcesem i znalazłem 160m płaski prosty odcinek. Expierdy pejsbukowe

Ale co ma wisieć nie utonie. Postanowiłem przetestować świeży nabytek sprowadzony od majfriendów, który jest reklamowany, jako 18dbi. 18dbi to mrzonka, ale byłem ciekawy osiągów tego sprzętu za 15PLN. Miło mnie zaskoczył SWR bliski jedności na częstotliwości roboczej. Głównym powodem przeprowadzenia testu, było ustalenie maksymalnej odległości, na której można dokonać skutecznego upgrade BM-NODE-MICRO i każdego innego, opartego na nrf52840.
Sprzęt użyty do testów:
===============================
1. BM-NODE-MICRO v.2 >>> viewtopic.php?t=44
2. Antena panelowa 2.4GHz Bluetooth 9x6cm, wg majfriendów 18dbi, SWR 1-1.2, wyjątkowo dobrze zestrojona na pasmo Bluetooth >>> https://pl.aliexpress.com/item/1005004841437038.html
3. Antena LoRa 868Mhz
4. Obudowa BM-NODE-MICRO (made by Franek)
5. Zasilanie noda przez USB-C - moduł UPS 1x18650
5. Stojak
6. Telefon Samsung Galaxy S9 z Bluetooth
Warunki przeprowadzenia testu:
1. Prosty odcinek 160m bez przeszkód (ludzie, drzewa, krzewy, wzniesienia)
2. Antena BT umieszczona około 120 cm nad gruntem
3. Smartfon trzymany w ręku w normalnej pozycji na wysokości 120cm nad gruntem
4. Odległość antena BT - smartfon: 157m
5. Test upgrade firmware przeprowadzony trzykrotnie - zakończony sukcesem za każdym razem
Dokumentacja fotograficzna:
Linki do zasobów, które mogą Cię również zainteresować:
============================================================
BM-NODE-MICRO DIY v.1 i v.2 >>> viewtopic.php?t=44
nRF52840 ProMicro - efektywne zwiększanie zasięgu Bluetooth za pomocą anteny zewnętrznej >>> viewtopic.php?t=51
nRF52840 ProMicro - przygotowanie modułu, bootloader, firmware przez USB i Bluetooth (OTA) >>> viewtopic.php?t=42
BM-NODE-MICRO v.1 - zasilanie i rozszerzenia >>> viewtopic.php?t=46
Nod modularny BM-NODE DIY v.1 >>> viewtopic.php?t=16
Nod modularny BM-NODE DIY v.2 >>> viewtopic.php?t=41
Porównanie nRF52840 vs ESP32 >>> viewtopic.php?t=40