Hej Michał,Michał pisze: ↑pn sie 25, 2025 12:55 am Witam,
Wracając do tematu - a jak to wygląda dla BM MICRO ? Bo myślałem nad postawieniem węzła zasilanego przez PV właśnie na Micro. A on pobiera średnio 10 mAh. Czyli tą wartość podmieniam w kalkulatorze zamiast 33 mAh i wychodzi mi:
Założenia projektu:
Zakładany czas podtrzymania przy nieoświetlonym panelu solarnym: 9 dni
Napięcie zasilania (przy którym mierzymy prąd), po kontrolerze solarnym: 12 V
Zapotrzebowanie bieżące noda (prąd średni): 10 mA (zapotrzebowanie na moc: 0.12 Wh)
Zakładany minimalny czas oświetlenia panelu (słońce za warstwą chmur): 5 h
Zakładana nadwyżka dobowa prądu ładująca akumulator (wytworzenie bilansu dodatniego): 500 mAh/doba
Zakładana sprawność panelu solarnego przy oświetleniu przez chmury: 10 %
Zakładana maksymalna moc 1 m2 panelu solarnego przy oświetleniu bezpośrednim: 150 W/m2
Parametry wyliczone:
Całkowite dobowe zapotrzebowanie noda: 240.00 mAh/doba (2.88 Wh)
Zapotrzebowanie przez pozostałe 19 h (brak energii z solara): 190.00 mAh (2.28 Wh)
Średni prąd** składowy, do wyzerowania bilansu dobowego: 38.00 mA
Średni prąd** składowy, ładujący akumulator, do wytworzenia bilansu dodatniego: 100.00 mA
Średni prąd** sumaryczny, wymagany z panelu solarnego: min. 148 mA
Wymagana moc uzyskiwana z panelu solarnego: min. 1.78 W
Minimalna*** pow. panelu: 0.12 m2
Minimalna*** poj. akumulatora: 2.16 Ah / 12 V / 9 dni
Czyli malutki akumulator i nieduży panel.
A na praktyczne warunki okazuje się że SBB ma akumulator 2,3 Ah, ale jest droższy niż 5 Ah - czyli biorę większy.
A panel 18V, mono, i z mocą większą niż 2 W. Ale jak patrzę na panele MAXX to taki 10W ma wymiary 33x24cm (pow 0.0792m2), a 5W 24x19cm (pow 0.0456m2). Coś się moc z powierzchnią nie zgadza.
A Ty jaką być kombinację zastosował do Micro ?
Pozdrawiam,
Michał
Micro rzeczywiście nie wymaga dużych energii i 5Ah aku w zupełności wystarczy. SSB sprawdzałem w labie większość z ich linii sprzedażowych. Wszystkie trzymają parametry, a nawet mają kilka procent większa pojemność, więc polecam gorąco tego producenta.
Co do panelu to zwróć uwagę, żeby był to monokrystaliczny (lepsza efektywność w cieniu), no i podstawowe założenie, nie pisałem o tym w teorii bilansu, ale że im mniejszy panel tym bardziej warto go odrobinę przewymiarować, czyli jak wychodzi z wyliczenia 2W, opłaca się dać 5W lub 10W, ponieważ często podawane są zewnętrzne wymiary panelu, a nie powierzchnia czynna pola PV. Przy dużych panelach temat jest pomijalny, ze względu na powierzchnię, ale im mniejsze parametry wielkości handlowych, wzrasta procentowo technologiczny margines pola PV do brzegu panela, więc przewymiarowanie pozwoli Ci na większy luz