Zasilanie solarne noda, bilans energetyczny, kalkulator wielkości panelu solarnego

Dział poświęcony zasilaniu, układom off-grid, panelom solarnym, akumulatorom, oraz urządzeniom do nadzoru (watchdogi, restartery, itp)
Adam M meshtastic

Re: Zasilanie solarne noda, bilans energetyczny, kalkulator wielkości panelu solarnego

Post autor: Adam M meshtastic »

bilans i pomysł na aku 12v z dużym panelem ... super ! pewnie taki zbuduje bo widać że ma szansę przeżyć nasza zimę :)
dzięki za obszerne instrukcje !

ale wracając do pytania ... na razie mam maleńki nod : BM micro i chcę go nakarmić słoneczkiem - stąd moje pytania : czy większy li-poly podłączać do nRf (i mieć kontrolę jego naładowania) czy do płytki ładującej li-poly z solara ? - zakładając że użyje 2 baterii.

pytanie proste .. tylko pewnie nikt się nad tym nie zastanawiał ani nie testował.

pewnie będę musiał sam to sprawdzić i podzielić się tutaj wnioskami :)

'73
bikeman
Site Admin

Re: Zasilanie solarne noda, bilans energetyczny, kalkulator wielkości panelu solarnego

Post autor: bikeman »

Adam M meshtastic pisze: śr cze 18, 2025 11:47 am bilans i pomysł na aku 12v z dużym panelem ... super ! pewnie taki zbuduje bo widać że ma szansę przeżyć nasza zimę :)
dzięki za obszerne instrukcje !

ale wracając do pytania ... na razie mam maleńki nod : BM micro i chcę go nakarmić słoneczkiem - stąd moje pytania : czy większy li-poly podłączać do nRf (i mieć kontrolę jego naładowania) czy do płytki ładującej li-poly z solara ? - zakładając że użyje 2 baterii.

pytanie proste .. tylko pewnie nikt się nad tym nie zastanawiał ani nie testował.

pewnie będę musiał sam to sprawdzić i podzielić się tutaj wnioskami :)

'73
Jest niewskazane montowanie aku wiekszego niż kilkaset mAh bezposrednio do nrfa z racji długiego ładowania, więc praktyczniej jest podłączyć aku w ukladzie zewnętrzym i podpiąć się do pinu VCC. Znany jest ukłąd boostera ładowania, ale to z kolei grozi zjaraniem płytki. Chyba ze aku podlaczyć do zacisków B+/B- ale ładowanie bedzie z zewnątrz. I to sie wydaje najlepsze rozwiązanie na duże pojemności i z definicji masz zabezpieczenie przez zbyt głębokim rozładowaniem, a po Twojej stronie leży już zabezpieczenie przez przeładowaniem no i zeby na zaciski nie poszło więcej jak 4.2V bo zjarasz uklad :)
spairo

Post autor: spairo »

- mam dylemat, związany z ustawieniem kąta panelu fotowoltaicznego.
- znalazłem stronę kalkulatora, podałem kod pocztowy i wyszło że w czasie zimy kąt ma być 50.9 st (obrazki to tylko z serwera WWW ?).
- proponują w tym kalkulatorze aby ustalić całoroczny kąt na poziomie 35.9 st, gdzie kąt jest liczony od gruntu.
- w tym temacie autor tematu proponuje 90 st.
- pytam bo zrobiłem mocowanie na te 36 st i teraz nie wiem co dalej.
bikeman
Site Admin

spairo pisze: pt cze 20, 2025 8:02 pm - mam dylemat, związany z ustawieniem kąta panelu fotowoltaicznego.
- znalazłem stronę kalkulatora, podałem kod pocztowy i wyszło że w czasie zimy kąt ma być 50.9 st (obrazki to tylko z serwera WWW ?).
- proponują w tym kalkulatorze aby ustalić całoroczny kąt na poziomie 35.9 st, gdzie kąt jest liczony od gruntu.
- w tym temacie autor tematu proponuje 90 st.
- pytam bo zrobiłem mocowanie na te 36 st i teraz nie wiem co dalej.
Opieranie się na kalkulatorach solarnych dla energetyki nie ma sensu. Instalacje energetyczne rządzą się innymi prawami i innymi mocami.

Panel musi być prawie pionowo. (85°). Powód jest dość prosty. Największa efektywność uzyskiwana jest kiedy promienie słońca padają na powierzchnie prostopadle. Interesuje nas zima, a nie lato, bo latem, nawet jak ustawisz panel na zachód będziesz miał nadwyżkę. W zimie słońce góruje nad horyzontem kilkanaście stopni i taki właśnie pionowy panel zbierze najwięcej prądu. Czas lata nie ma znaczenia, bo zawsze jest nadwyżka. Co z nią zrobisz? - pytanie retoryczne ;-)

Reasumując, możesz ustawić jak chcesz, ale 3-letnia praktyka pokazuje, że ma być pionowo i na południe. Wtedy nod będzie zasilany w najbardziej
krytycznym okresie grudzień-styczeń. Kąt 36° to pochylenie przy którym nod zaliczy zgon w zimie.
spairo

Post autor: spairo »

- bazuję na projekcie ze strony czeskiej, niby fachowca.
- jeszcze mam drukarkę 3D to sobie zrobię różne uchwyty a potem zobaczymy, zima za 6 miesięcy.
bikeman
Site Admin

spairo pisze: pn cze 23, 2025 8:14 pm - bazuję na projekcie ze strony czeskiej, niby fachowca.
- jeszcze mam drukarkę 3D to sobie zrobię różne uchwyty a potem zobaczymy, zima za 6 miesięcy.
Być może nie przeczytaleś tego co napisałem dokladnie. bo wynika z Twojej wypowiedzi,, że jak słońce bedzie 15 stopni nad horyzontem, a panel pochylony 35 stopni (czyli kąt padania na panel promieni około 20 stopni), bedzie wydajniejszy (da więcej prądu?) niż ten ustawiony pod kątem 85 stopni do promieni (da mniej prądu?) i musisz poczekać do zimy, aby to sprawdzic? Chyba nie jestem w stanie wejśc na ten poziom abstrakcji ;-) , chyba ze nie bedziemy dowodów opierac na logice i zasadach fizyki

W zimie jasno jest 4h i słonce najczesciej przez chmury, co daje około 10% mocy nominalnej.

Ustaw sobie teraz panel w pochmurny dzień pod kątem 20 stopni względem promieni, na 4h i sprawdz ile pradu pociagniesz, a pozniej daj panel prostopadle do promieni słonca zza tych samych chmur i napisz jakie otrzymałeś wyniki.
ODPOWIEDZ