Jaka nazwa noda (-ów)?
Wrocław-Klecina-Oporów-Nowy Dwór - użytkownicy Meshtastic - kontakt
-
Re: Wrocław-Klecina-Oporów-Nowy Dwór - użytkownicy Meshtastic - kontakt
Dzień Dobry,
Uruchomiłem węzeł w Kiełczówku - „SQ6SKP base”. Zawieszony na dachu budynku ok. 9m + 2m masztu.
Chwilowo może działać niestabilnie, bo jeszcze wprowadzam poprawki i szukam anteny, która będzie się sprawdzać najlepiej.
Docelowo będzie działał na stałe, zasilanie sieciowe + podtrzymanie akumulatorowe.
Uruchomiłem węzeł w Kiełczówku - „SQ6SKP base”. Zawieszony na dachu budynku ok. 9m + 2m masztu.
Chwilowo może działać niestabilnie, bo jeszcze wprowadzam poprawki i szukam anteny, która będzie się sprawdzać najlepiej.
Docelowo będzie działał na stałe, zasilanie sieciowe + podtrzymanie akumulatorowe.
- tutaj Kiełczów, witam sąsiada.
- jak tylko się ogarnę to sprawdzę jak was słychać.
- na jakim sprzęcie to działa uP, esp32 ?
- jak tylko się ogarnę to sprawdzę jak was słychać.
- na jakim sprzęcie to działa uP, esp32 ?
-
Node zrobiony jest na RAK4630, więc nRF52840.
Chwilowo wyłączony ze względu na pogodę. Od środy będzie działać na stałe.
Robię jeszcze kila testów, ale ostatecznie chyba zostanie antena Qoltec 8dBi 113cm.
Druga w kolejności to https://pl.aliexpress.com/item/1005009210548173.html
Niestety zawiodłem się na Mikrotiku 6.5dBi. Albo coś robię źle, albo w mojej lokalizacji się nie sprawdza.
O ile na antenach Qoltec i tej z Ali zbieram sporo nodów, niestety nie dolatując do żadnego mającego "połączenie" z Wrocławiem, to na Mikrotiku absolutna cisza.
Chwilowo wyłączony ze względu na pogodę. Od środy będzie działać na stałe.
Robię jeszcze kila testów, ale ostatecznie chyba zostanie antena Qoltec 8dBi 113cm.
Druga w kolejności to https://pl.aliexpress.com/item/1005009210548173.html
Niestety zawiodłem się na Mikrotiku 6.5dBi. Albo coś robię źle, albo w mojej lokalizacji się nie sprawdza.
O ile na antenach Qoltec i tej z Ali zbieram sporo nodów, niestety nie dolatując do żadnego mającego "połączenie" z Wrocławiem, to na Mikrotiku absolutna cisza.
- a to kto w mojej "dzielnicy".
- Załączniki
-
- 2025.08.27-2.jpg (85.76 KiB) Przejrzano 1425 razy
-
Z lekkim poślizgiem stacja "SQ6SKP base" uruchomiona na stałe. RAK + Qoltec 8dBi. Trochę węzłów widzę. Od stacji "Wałbrzych RRb1DX" komunikaty o treści "seq 1" na kanale ogólnym do mnie docierają, ale ACK na moje wiadomości niestety nie dostaję.