Heltec Wireless Paper V1.1.1 - ekran nie działa po flashowaniu
Heltec Wireless Paper V1.1.1 - ekran nie działa po flashowaniu
Hej.
Po flashowaniu (bez błędów) Meshtastic'a przez WebFlasher ekran utknął mi na logo Heltec.
Urządzenie działa, można się z nim połączyć.
Podczas flashowania wybieram opcję Full Erase/Install
i Install InkHUD.
Co zrobiłem źle, że mój ekran przestał działać?
Po flashowaniu (bez błędów) Meshtastic'a przez WebFlasher ekran utknął mi na logo Heltec.
Urządzenie działa, można się z nim połączyć.
Podczas flashowania wybieram opcję Full Erase/Install
i Install InkHUD.
Co zrobiłem źle, że mój ekran przestał działać?
Re: Heltec Wireless Paper V1.1.1 - ekran nie działa po flashowaniu
- a próbowałes powtórne flashowanie bez tej opcji full, ale to musi być oprogramowanie od Meshtastic+
Mam identyczną wersję, po flashowaniu nie mogę nawet połączyć się z helteckiem przez bluetooth w telefonie. Na wyświetlaczu jest taki komunikat i nic nie można zrobić.
- Załączniki
-
- IMG_20250620_224215_737~2.jpg (50.85 KiB) Przejrzano 759 razy
Mam dokladnie identyczny problem.
Nie mniej ekran jest jaki jest. Tak jakby byla niewlasciwa wersja biblioteki obslugujacej wyswietlacz?
Z tego co mi sie udalo ustalic, moj ekran w teorii to: HINK-E0213A162-A1 DEN 2512 (numer z tasmy)
Czyli wedlug rozpiski na githubie LCMEN2R13EFC1.
Kompilowalem rozne wersje przykladow z Arduino, i jedyne co uzyskalem to po wrzuceniu przykladu, z wyborem niewlasciwego ekranu od wersji V1 (zamiast 1.1) uzyskalem na ekranie efekt sniegu
Czyli czarne pixele rozsiane po ekranie, cos jak braku sygnalu analogowego na TV kiedys.
Obraz oczywiscie jest statyczny.
Nie mam pomyslu jaki chinczyk tutaj dal sterownik ekranu, w praktyce wybierajac poprawny szkic i wersje zamontowanego ekranu, nie dziala.
Dodam ze pierwsza wersja plytki od tego samego dostawcy v1.1 dziala i wyglada ekran ciutek inaczej ale ma ten sam numer na tasmie, druga dostalem z naklejka v1.1.1 i jest kicha.
PS: Podlaczajac ekran ktory nie dziala, do dzialajacej drugiej plytki nic sie nie zmienia, wiec ewidetnie problem jest z ekranem, pomimo tych samych oznaczen.
Generalnie soft dziala tylko pierwsze polaczenie trzeba wykonac po USB i zmienic kod PIN BT lub wlaczyc Wifi.Nie mniej ekran jest jaki jest. Tak jakby byla niewlasciwa wersja biblioteki obslugujacej wyswietlacz?
Z tego co mi sie udalo ustalic, moj ekran w teorii to: HINK-E0213A162-A1 DEN 2512 (numer z tasmy)
Czyli wedlug rozpiski na githubie LCMEN2R13EFC1.
Kompilowalem rozne wersje przykladow z Arduino, i jedyne co uzyskalem to po wrzuceniu przykladu, z wyborem niewlasciwego ekranu od wersji V1 (zamiast 1.1) uzyskalem na ekranie efekt sniegu

Obraz oczywiscie jest statyczny.
Nie mam pomyslu jaki chinczyk tutaj dal sterownik ekranu, w praktyce wybierajac poprawny szkic i wersje zamontowanego ekranu, nie dziala.
Dodam ze pierwsza wersja plytki od tego samego dostawcy v1.1 dziala i wyglada ekran ciutek inaczej ale ma ten sam numer na tasmie, druga dostalem z naklejka v1.1.1 i jest kicha.
PS: Podlaczajac ekran ktory nie dziala, do dzialajacej drugiej plytki nic sie nie zmienia, wiec ewidetnie problem jest z ekranem, pomimo tych samych oznaczen.
Problem zostal rozwiazany. Skontaktowal sie ze mna support helteca lub ktos ze staffu sprzedawcy z aliexpress.
Dali instrukcje i dwa softy orginalne.
Po wgraniu heltec-wireless-paper.factory.bin ekran ozyl i pojawil sie interface meshtastica ktory byl juz wgrany wczesniej
Wiec nie za bardzo wiem ktora partycje to flashuje ale zrobilem zgodnie z instrukcja w PDfie, bo juz tonacy brzytwy sie chwyta.
Co ciekawe flashowanie tego z poziomu terminala esptool nie dawalo efektow.
Program do flashowania pobieramy stad https://www.espressif.com/en/support/do ... ther-tools
Instrukcja Pliki fabrycznego oprogramowania
Dali instrukcje i dwa softy orginalne.
Po wgraniu heltec-wireless-paper.factory.bin ekran ozyl i pojawil sie interface meshtastica ktory byl juz wgrany wczesniej

Wiec nie za bardzo wiem ktora partycje to flashuje ale zrobilem zgodnie z instrukcja w PDfie, bo juz tonacy brzytwy sie chwyta.
Co ciekawe flashowanie tego z poziomu terminala esptool nie dawalo efektow.
Program do flashowania pobieramy stad https://www.espressif.com/en/support/do ... ther-tools
Instrukcja Pliki fabrycznego oprogramowania
Dobra robota kolego, po wgraniu pliku tym programem u mnie też zaczął działać. 

Witam
Też mam problem z ekranem w moim papierku. Wcześniej flashowało się bez problemu ze stronki a teraz ekran martwy. Mam płytkę na której pisze V1.2 Niestety sposób podany przez kolegę kamila nie zadziałał u mnie. Moze coś robię nie tak ? Jaki plik mam wskazać do flashowania ? Bo są tam dwa:
heltec-wireless-paper.factory-1.bin czy heltec-wireless-paper-inkhud.factory.bin ? Próbowałem raz jeden raz drugi i nic się nie zmieniło. Ekran nadal martwy. Może robię cos nie tak ? Czy po tym flashowaniu mam od nowa wgrać oprogramowanie ze strony flasher.meshtastic.org ?
Będę wdzięczny za wskazówki bo jestem zielony w temacie.
Też mam problem z ekranem w moim papierku. Wcześniej flashowało się bez problemu ze stronki a teraz ekran martwy. Mam płytkę na której pisze V1.2 Niestety sposób podany przez kolegę kamila nie zadziałał u mnie. Moze coś robię nie tak ? Jaki plik mam wskazać do flashowania ? Bo są tam dwa:
heltec-wireless-paper.factory-1.bin czy heltec-wireless-paper-inkhud.factory.bin ? Próbowałem raz jeden raz drugi i nic się nie zmieniło. Ekran nadal martwy. Może robię cos nie tak ? Czy po tym flashowaniu mam od nowa wgrać oprogramowanie ze strony flasher.meshtastic.org ?
Będę wdzięczny za wskazówki bo jestem zielony w temacie.