Lora w budce lęgowej dla ptaków
Lora w budce lęgowej dla ptaków
Ciekawy pomysł podpatrzyłem w internecie radioamatorzy w Stanach budują rutery do sieci lora w budkach dla ptaków i jak opisują jest to korzystne dla społeczności radioamatorów i dla przyrody a konkretnie samych ptaków bo dzięki temu powstają budki lęgowe dla ptaków w ich okolicy .Co prawda malkontenci mogą nam zarzucić ze takie akumulatorki mogą spowodować pożar lasu ale już kol Katowicecentrum obalił ten mit do tego dodam od siebie ze współcześnie sporo ludzi instaluje kamery foto pułapki w lesie gdzie potem na fejsie chwali się zdjęciami utrwalonych zwierzątek przy wodopoju czyli pełno domorosłych wielbicieli przyrody stawia takie kamerki w lesie na drzewach lub na statywie w krzakach do tego myśliwi też stawiają czy właściciele prywatnego lasu by mu nie podkradano drzewa czy nawet gminy by nagrywać tych co wyrzucają śmieci do lasu i takich kamerek zasilanych właśnie takimi samymi akumulatorkami jak w naszym projekcie jest sądzę setki w lasach w całej Polsce ,to taki trochę temat poboczny ciut odbiegający od naszego projektu ale uświadamiający o nie szkodliwości tych akumulatorków i nie powodowania przez nie pożarów lasów bo już dawno by zabroniono zostawiania takich kamer foto pułapek przez wszelkiej maści miłośników przyrody a tak się nie stało , to tak na obronę naszego projektu . Tu ta strona https://github.com/brucemack/WARS-Birdhouse a poniżej kilka zdjęć z tej strony .Podejrzewam ze cała aparatura czyli lora i akumulator li po z modułem mppt np na CN3791 do ładowania z solara akumulatora jest umieszczony zaraz pod daszkiem czyli w budce parę cm ponad dziurą wejściową dla ptaków jest sufit z deski i tworzy się tam poddasze taki trójkątny strych a sam daszek z panelem fotowoltaicznym jest na zawiaskach przymocowany do tej tylnej deski i jest tylko podnoszony od przodu leży własnym ciężarem a jeśli obawiali byśmy się ze silny wiatr poderwie otworzy daszek i napada nam do elektroniki to można dać dwa małe magnesy neodymowe robi się takie okrągłe zagłębienie wiertłem do drewna takim piórowym i w ściance przedniej też i wkleja magnes w to okrągłe zagłębienie w daszku i na wprost niego w ściance przedniej magnesy po opuszczeniu daszku zetkną się i trzeba sporej siły użyć by ponownie daszek otworzyć do góry lub dowolne inne zamknięcie można wykonać chodź myślę ze daszek wykonany z grubej deski i o wymiarach by nam wszedł spory panel np 25 cm x 25 cm tym bardziej ze ja dawniej jak robiłem budki dla ptaków to dawałem daszek tej wielkości ze wystawał po parę cm za obręb budki więc budka może być np 20 cm x20 cm a daszek 25cm x 25 cm i spokojnie zmieści się spory panel a w samym lesie to szukał bym takiego drzewa gdzieś na górce by nie było cienia od innych drzew na panel np skraj lasu ,polana czy rosnące pojedyńczo samotnie drzewa a samą budkę umieścił bym jak najwyżej bo daszek warto było by zrobić ze spadem 45 st bo w naszym klimacie zimą pada śnieg i może się utrzymywać na panelu zbyt płasko postawionym a tak jest szansa ze zjedzie lub akumulator z sporym zapasem energii umożliwi pracę urządzenia jako ruter wtedy wi fi i BT nie działa nie pobiera energii a w meni Power , power config włączyć oszczędzanie energii przesuwając po prawej ten okrągły symbol klawisza ? .Więc w takiej konfiguracji lora zużywa bardzo mało energii i możemy przy dobrym akumulatorze lipo np 10 000mAh zapewnić pracę systemowi bez słońca z 3 tygodnie a nawet miesiąc więc kiedyś słońce musi zaświecić śnieg zleci i zacznie się proces ładowania akumulatora a i zalecał bym wysoko dawać taką budkę by turyści czy grzybiarze stojąc w pewnej odległości od drzewa z budką nie widzieli ze na daszku jest panel fotowoltaiczny a czarny patyk sterczący z boku budki (antena ) już nie bardzo będzie zaprzątał głowę grzybiarza a co to jest ? jak tylko panelu nie będzie widać to budka nie wzbudzi sensacji a podejrzewam ze danie budki wysoko zresztą to sprzyja ptakom bo trudniej drapieżnikowi wspinać się na drzewo to taki panel dopiero będzie widać po oddaleniu się sporo od drzewa bo wtedy uzyskamy odpowiedni kąt patrzenia ale wtedy odległość spowoduje ze nie widzimy szczegółów i widzimy z daleka tylko czarny daszek a może to papa a może pomalowany tak a może to jakaś folia ,plastik ? z daleka nie widać szczegółów i nie rozpoznamy ze to czarne to panel
- Załączniki
-
- IMG_0856.jpg (167.94 KiB) Przejrzano 275 razy
-
- Screenshot_20240201-224016_Samsung_Internet[1]_11zon.jpg (62.01 KiB) Przejrzano 276 razy
-
- Screenshot_20240201-223827_Samsung_Internet[1]_11zon.jpg (59.33 KiB) Przejrzano 276 razy