Uruchomiłem BM micro z podłączony aku li-ion. niestety aplikacja pokazuje cały czas symbol podłączenia gniazdka usb.
Na wyświetlaczu noda po starcie/reset pokazuje na początku 3,1v a po chwili symbol USB/zasilanie z kabelka.
Czy brak odczytu napięcia baterii to kwestia ustawień aplikacji czy po prostu ten typ tak ma i nie pokazuje napięcia ?
BM micro - wskazania napięcia baterii
-
Re: BM micro - wskazania napięcia baterii
Pomiar napięcia jest wykonywany przez dzielnik rezystorowy, za pomocą przetwornika ADC. Precyzja jest niestety nieliniowa z powodu braku podawania napięcia wzorca. W związku z tym ogromny wpływ na pomiar napięcia ma temperatura oraz samo napięcie baterii, z powodu braku kompensacji. Aby uzyskać przybliżone wskazania należy skalibrować pomiar. Dotyczy to każdego noda, nie tylko BM-NODE-MICRO, wykorzystującego do pomiaru ADC. Opis kalibracji, ustawienie wartości współczynnika, opisany na stronie domowej Meshtastic >>> https://meshtastic.org/docs/configuration/radio/power/Adam M meshtastic pisze: ↑pt kwie 04, 2025 11:15 am Uruchomiłem BM micro z podłączony aku li-ion. niestety aplikacja pokazuje cały czas symbol podłączenia gniazdka usb.
Na wyświetlaczu noda po starcie/reset pokazuje na początku 3,1v a po chwili symbol USB/zasilanie z kabelka.
Czy brak odczytu napięcia baterii to kwestia ustawień aplikacji czy po prostu ten typ tak ma i nie pokazuje napięcia ?
Problem nieliniowości nie występuje w przypadku używania dedykowanych modułów pomiaru napięcia, np. INA219. Niestety ze względu na rozmiar nie jest on montowany na płytce micro.
Sugeruję kalibrować zgodność w najniższych zakresach czyli ~3V, wtedy rozjazd wartości, względem wartości rzeczywistych, będzie przy wartościach ~4V, co ma mniejsze znaczenie praktyczne. Na prawidłowy odczyt trzeba poczekać czesto kilka minut, nie jest on pokazywany od razu po zmianie współczynnika w apce.
-
ok. czytałem ten poradnik kalibracji.
minęło kilka godzin. nadal po restarcie przez chwilę (10sekund) pokazuje 3.10v .. a potem już pojawia się znak usb.
współczynnik mam ustawiony na 1.28. miałem też ustawiony na 1.00 i 1.45 ... to samo.
na ile go ustawić żeby pokazywał coś sensownego ?

minęło kilka godzin. nadal po restarcie przez chwilę (10sekund) pokazuje 3.10v .. a potem już pojawia się znak usb.
współczynnik mam ustawiony na 1.28. miałem też ustawiony na 1.00 i 1.45 ... to samo.
na ile go ustawić żeby pokazywał coś sensownego ?

Ustaw 1.75 na start i poczekaj kilkanaście minut
I adres i2c 64
I adres i2c 64
-
ok.temat opanowany
- dopiero jak ustawiłem wyższą wartość (1.75) cokolwiek zaczęło się pokazywać na ekranie ... stopniowo zwiększałem wartość aż do 2.55 aby dostać poprawny odczyt ( kontrolowałem woltomierzem na baterii )
Uwaga: w opisie instrukcji meshtastic proponują aby zmniejszacz stopniowo wartość .. u mnie zmniejszanie od 1.45 do 1.00 nie dawało efektu - ciągle miałem wskazanie full/znaczek ładowarki. dopiero jak zacząłem zwiększać wartości to uzyskałem poprawny odczyt.

- dopiero jak ustawiłem wyższą wartość (1.75) cokolwiek zaczęło się pokazywać na ekranie ... stopniowo zwiększałem wartość aż do 2.55 aby dostać poprawny odczyt ( kontrolowałem woltomierzem na baterii )
Uwaga: w opisie instrukcji meshtastic proponują aby zmniejszacz stopniowo wartość .. u mnie zmniejszanie od 1.45 do 1.00 nie dawało efektu - ciągle miałem wskazanie full/znaczek ładowarki. dopiero jak zacząłem zwiększać wartości to uzyskałem poprawny odczyt.

Współczynnik jest praktycznie indywidualny dla każdego noda, ponieważ na odczyt wpływ mają opisane, w powyższym wątku, czynniki.