Witam,
Na dzień dobry, chciałem pozdrowić wszystkich użytkowników forum i sieci.
Słyszałem, że jest tu parę osób doświadczonych, które mają węzły w dobrych lokalizacjach, dzięki którym można połączyć sporo węzłów w mieście. Z tego co słyszałem, jest tak we Wrocławiu i Lublinie. Ale kombinuję jak wynieść węzeł wysoko na pobliski wieżowiec, może na dach. Chciałem się podpytać jakich anten używacie w takich węzłach. Czy to jakieś kierunkowe, może jakieś duże typu 8dBi uzysku po 110cm, czy może małe nie rzucające się w oczy.
Pozdrawiam
Michał
Antena do węzła "szkieletowego"
Re: Antena do węzła "szkieletowego"
Należy mieć na uwadze, że antena jest ważna, ale ważniejszy jest inny "parametr" noda, który jest kluczowy, w przypadku, gdy nod ma rzeczywiście "uczestniczyć" w rdzeniu sieci. Jest to wysokość na której umieścimy antenę. Najlepsza antena nie pomoże, jeśli nie będzie zapewnione tzw. "otwarcie", czy pełna widoczność na 365°. Tylko taki nod, sprawdzi się, jako core.Michał pisze: ↑pn mar 10, 2025 10:28 pm (...) Słyszałem, że jest tu parę osób doświadczonych, które mają węzły w dobrych lokalizacjach, dzięki którym można połączyć sporo węzłów w mieście. Z tego co słyszałem, jest tak we Wrocławiu i Lublinie. Ale kombinuję jak wynieść węzeł wysoko na pobliski wieżowiec, może na dach. Chciałem się podpytać jakich anten używacie w takich węzłach. Czy to jakieś kierunkowe, może jakieś duże typu 8dBi uzysku po 110cm, czy może małe nie rzucające się w oczy. (...)
W zależności od topologii rdzenia, dobiera się charakterystyki promieniowania anten. Jeśli zależy nam na równomiernym doświetleniu obszaru dookoła, bardzo dobrze sprawdzają się anteny dookólne, np Qoltec, Paradar, Mikrotik, o długościach 50-130cm. Uzysk anteny (dbi) jest proporcjonalny do długości anteny. Niektóre z nich są zwarte dla prądu stałego inne nie są - to istotny parametr, który zabezpiecza (zwiera) moduł radia przez przepięciami powodowanymi np przez burze.
Do anten samoróbek o charakterystyce dookólnej, zaliczyć można również anteny typu Slim Jim, które łatwo wykonać samodzielnie. Charakteryzuje je niski SWR i łatwość ustawienia częstotliwości rezonansu oraz impedancji. Koledzy ze Śląska, za pomocą anten Slim Jim uzyskują łączności bliskie 100km. Antena Slim Jim opisana jest na forum >>> viewtopic.php?t=8
Do grupy dookólnych samoróbek, zaliczamy również równie ciekawe i proste w budowie, anteny anteny GP (Ground Plane).
W przypadku tworzenia stabilnych linków dalekosiężnych, należy stosować anteny kierunkowe. Tanimi i efektywnymi rozwiązaniami są modele ATK10, ATK20 - można na nich zbudować stabilne linki na odległości kilkadziesiąt km.
Innym parametrem "otaczającym" anteny to tzw smog elektromagnetyczny, który skutecznie potrafi "ogłuszyć" nody, mimo doskonałego otwarcia i dużego uzysku. Należy wtedy stosować filtry środkowo-przepustowe SAW.
Powyższa odpowiedź nie wyczerpuje tematu. Są to przykłady najczęściej stosowanych sprawdzonych rozwiązań w rdzeniach sieci, dający jedynie ogólny ogląd tematu, ułatwiający wybranie najlepszego, dla siebie, rozwiązania.